ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

Πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου

Τμήμα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων

12/12/2013 | Τμήμα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων

Aνοικτή Επιστολή του ΤΕΙ Ηπείρου στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την αριθμ. 20/11-12-2013 απόφαση της Συνέλευσης του Ιδρύματος

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πρόσφατα σε δηλώσεις σας αναφέρατε ότι στα 35 από τα 36 Ανώτατα Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Χώρας η εκπαιδευτική λειτουργία είναι ομαλή. Δυστυχώς αυτό δεν είναι αληθές. Στα ΤΕΙ της χώρας ένα μεγάλο μέρος των μαθημάτων δεν διδάσκονται λόγω έλλειψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως και ο ίδιος έχετε παραδεχθεί επανειλημμένα, τα ΤΕΙ είναι σαφώς υποστελεχωμένα σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και γι? αυτό κάθε χρόνο εγκρίνετε την πρόσληψη έκτακτων συνεργατών. Φέτος δε, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, μειώσατε τον αριθμό τους μόλις στο 10% των περσινών, επιτρέποντας όμως στα Ιδρύματα να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες τους από ίδιους πόρους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι νόμος του κράτους από τις 17/09/2013 (Ν. 4186/2013, ΦΕΚ Α? 193), παρόλα αυτά, τρείς μήνες μετά παραμένει κενό γράμμα καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση εφαρμογής της.

Το τελευταίο δίμηνο παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθειά σας να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία στα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια της Αθήνας, ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα και χιλιάδες φοιτητές να μην διακινδυνεύσουν με απώλεια του χειμερινού εξαμήνου, όταν μάλιστα είναι γνωστό, ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους προσπαθούν με αιματηρές οικονομίες να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους για τη μόρφωσή τους, χωρίς μέχρι σήμερα να το επιτυγχάνουν.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα τα ΑΕΙ να παραμείνουν ανοικτά και εν λειτουργία, προς όφελος τόσο των ιδίων ως φορέων όσο και των φοιτητών τους, απευθυνθήκατε προς όλους (επιστημονικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές), τους οποίους αρχικά προτρέψατε, στη συνέχεια καλέσατε και τελικά εγκαλέσατε να πράξουν το καθήκον τους και να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Όπως πιστοποιούν δε σχετικές δημοσκοπήσεις, μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης συμφωνεί μαζί σας.

Με την παρούσα ανοικτή επιστολή μας, σας ενημερώνουμε ότι το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που συμφωνούν με τη θέση να παραμείνουν τα Ιδρύματα ανοικτά και εν λειτουργία και το αποδεικνύουν καθημερινά με τις πράξεις τους, μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου και έχοντας αναλάβει τη διδασκαλία πολλών περισσότερων μαθημάτων από αυτά που τους αναλογούν. Παρόλα αυτά, είναι αδύνατο να καλυφθεί το σύνολο του εκπαιδευτικού έργου και η πρόσληψη έκτακτων συνεργατών είναι απολύτως αναγκαία για την παροχή ουσιαστικής και ποιοτικής εκπαίδευσης.

Οφείλουμε όμως να σας υπενθυμίσουμε ότι θεσμικά, εκτός από τα Πανεπιστήμια, στα ΑΕΙ συγκαταλέγονται και τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, για τα οποία το διακύβευμα είναι ακριβώς το ίδιο (κίνδυνος απώλειας μέρους του χειμερινού εξαμήνου) χωρίς όμως να ευθύνεται ούτε το επιστημονικό ή διοικητικό προσωπικό, ούτε βέβαια οι φοιτητές τους. Για μας είναι ιδιαίτερα επιτακτικό και αναγκαίο να επιδείξετε την ίδια αγωνία και ενδιαφέρον, όπως και για τα Πανεπιστήμια.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι τόσο ό ίδιος όσο και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ γνωρίζετε το πρόβλημα, αντιλαμβάνεστε τη σημασία του και κατανοείτε τις συνέπειές του. Δεδομένου όμως ότι οι προτροπές και οι επικλήσεις σας μέχρι σήμερα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, κρίνεται απαραίτητο να συνεργαστείτε με τους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους και να εκδώσουν άμεσα την κοινή υπουργική απόφαση, ώστε να αποκατασταθεί, έστω και την ύστατη ώρα, η εύρυθμη λειτουργία στα ΤΕΙ της χώρας.

Για τη Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου

Καθηγητής Ευριπίδης Γλαβάς

back
ΣΧΟΛΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΝΤΥΠΑ Οδηγός Πρωτοετών Open Courses


Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου

ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Πορεία στο χρόνο
Πρώην Πρύτανης
Πρώην Σύγκλητος
Πρώην Συμβούλιο
Νομοθεσία

ΣΧΟΛΕΣ ΤΜΗΜΑΤΑ

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Προϋπολογισμοί Ιδρύματος
Εκτέλεση Προϋπολογισμών, Ισολογισμοί και Απολογισμοί Ιδρύματος
Εσωτερική Έκθεση Αυτοαξιολόγησης Ιδρύματος (2009-2014)
Επικαιροποίηση Έκθεσης Αυτοαξιολόγησης Ιδρύματος (Σεπ. 2014 - Φεβ. 2016)
Οδηγός Σπουδών Ιδρύματος
Οδηγός ERASMUS
Μητρώο εξωτερικών εμπειρογνωμόνων

ΧΡΗΣΙΜΑ

Φοιτητική μέριμνα
Ηλεκτρονική Βαθμολογία
Aνοιχτά Aκαδημαϊκά Mαθήματα
Ανακοινώσεις
Τηλ. Κατάλ. Μελών ΔΕΠ - ΕΔΙΠ - ΕΤΕΠ
Τηλ. Κατάλ. Διοικητικού Προσωπικού
Επικοινωνία


© 2013 | Επιμέλεια κειμένων: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Κουτσούμπα Κ., Γιαννάκη Σ.

κατασκευή ιστοσελίδων iframe