ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

Πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου

Τμήμα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων

21/12/2016 | Τμήμα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων

Ερευνητική συνεργασία του εργαστηρίου υγείας των ζώων του τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων με το πανεπιστήμιο του Νottingham και την Αkeso Βiomedicals, USA

To Εργαστήριο Υγείας των Ζώων και Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Tμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου αναπτύσσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Nottingham, Κέντρο Βιομοριακών Επιστημών και με τους καθηγητές Δρ. Jafar Mahdavi και Δρ. Panos Soultanas και με μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες Βιο-ιατρικών προϊόντων την ΑKESO BIOMEDICALS των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με έδρα τη Βοστώνη, και υπεύθυνο τον Δρ. Simon Williams, με στόχο τη δοκιμή στην πτηνοτροφία ενός βιοτεχνολογικού διατροφικού προϊόντος που μπορεί να κάνει εκλεκτική δέσμευση παθογόνων στο εντερικό σωλήνα των πτηνών κρεοπαραγωγής και να ανταγωνιστεί ευθέως τα αντιβιοτικά.

Το ερευνητικό έργο θα κρατήσει ένα έτος και στόχος του είναι η μελέτη της αποτελεσματικότητας αυτού του προϊόντος στη δέσμευση παθογόνων του πεπτικού συστήματος των πτηνών κρεοπαραγωγής και η περαιτέρω αδειοδότησή του για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Το έργο αποτελεί τομέα αιχμής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η ελαχιστοποίηση χρήσης αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή είναι επιβεβλημένη λόγω της αναπτυσσόμενης αντιβιοαντοχής παθογόνων μικροβίων που μπορεί να μεταφερθεί και στον άνθρωπο.

Η συνεργασία αυτή επιτεύχθη μετά από επίσκεψη των καθηγητών του Πανεπιστημίου του Νοttingham στην Άρτα, όπως και του επικεφαλής της ΑΚΕSO BIOMEDICALS Δρ. Williams, όπου επιθεώρησαν το εργαστήριο, είδαν τις δυνατότητές του, το πλούσιο ερευνητικό έργο που αναπτύσσει και τον άριστο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως και τις πειραματικές εγκαταστάσεις εκτροφής και ανέθεσαν αυτό το πρόγραμμα στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής σε επίπεδο έρευνας πεδίου και με αποτελέσματα που κάνουν το ΤΕΙ Ηπείρου πρωτοπόρο στην έρευνα για καινοτόμους μεθόδους πρόληψης από συγκεκριμένα παθογόνα.

Είναι η πρώτη φορά που δίδεται από ιδιωτικό φορέα ερευνητικό έργο σε ΤΕΙ, που με βάση τα πειραματικά δεδομένα να υποβληθεί φάκελος κυκλοφορίας προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) για έγκριση, η οποία και παρακολουθεί και ελέγχει την πειραματική διαδικασία σε όλα τα βήματά της, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι τα ΤΕΙ και συγκεκριμένα τους εργαστήρια έχουν την εμβέλεια γνώσης που απαιτείται για να συναγωνιστούν στην ανοικτή αγορά αντίστοιχα γνωστών Πανεπιστημίων και να προσελκύουν ερευνητικά κονδύλια που διευρύνουν το κύρος των ΤΕΙ και τη συμμετοχή τους στο επιστημονικό γίγνεσθαι.

Στο συγκεκριμένο έργο όπου θα χρησιμοποιηθεί καινοτόμος μεθοδολογία και τεχνογνωσία αιχμής, επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του Τμήματος κ. Γιάννης Σκούφος, ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Τσίνας, η καθηγήτρια κα. Αθηνά Τζώρα, το ειδικό διδακτικό προσωπικό του εργαστηρίου κα. Κωνσταντίνα Φώτου και ειδικοί επιστήμονες όπως ο κ. Αχιλλέας Καραμούτσιος και η κα. Θεοδώρα Σούρδη. Στο έργο συμμετέχουν επίσης και τρεις επί πτυχίω φοιτητές της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής, ο κ. Απόστολος Μπακόλας, ο κ. Άγγελος Ιγγλέζης και ο κ. Κώστας Βέργος.

back
ΣΧΟΛΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΝΤΥΠΑ Οδηγός Πρωτοετών Open Courses


Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου

ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Πορεία στο χρόνο
Πρώην Πρύτανης
Πρώην Σύγκλητος
Πρώην Συμβούλιο
Νομοθεσία

ΣΧΟΛΕΣ ΤΜΗΜΑΤΑ

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Προϋπολογισμοί Ιδρύματος
Εκτέλεση Προϋπολογισμών, Ισολογισμοί και Απολογισμοί Ιδρύματος
Εσωτερική Έκθεση Αυτοαξιολόγησης Ιδρύματος (2009-2014)
Επικαιροποίηση Έκθεσης Αυτοαξιολόγησης Ιδρύματος (Σεπ. 2014 - Φεβ. 2016)
Οδηγός Σπουδών Ιδρύματος
Οδηγός ERASMUS
Μητρώο εξωτερικών εμπειρογνωμόνων

ΧΡΗΣΙΜΑ

Φοιτητική μέριμνα
Ηλεκτρονική Βαθμολογία
Aνοιχτά Aκαδημαϊκά Mαθήματα
Ανακοινώσεις
Τηλ. Κατάλ. Μελών ΔΕΠ - ΕΔΙΠ - ΕΤΕΠ
Τηλ. Κατάλ. Διοικητικού Προσωπικού
Επικοινωνία


© 2013 | Επιμέλεια κειμένων: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Κουτσούμπα Κ., Γιαννάκη Σ.

κατασκευή ιστοσελίδων iframe